5 zázračných účinkov citrónu

19.07.2013 19:45

Citróny sú považované za exotické ovocie avšak u nás si bez nich nevieme predstaviť život. V domácnostiach sú neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Vieme vôbec, čo všetko dokážu ?

Po citróne siahame, ako po prirodzenom dochucovadle, či zdroji najmä C vitamínu, ktorý má skvelé antioxidačné účinky, citrónová šťava je užitočná pri prevencii a zbavovaní sa žlčových kameňov. Niekto si nevie bez citrónu predstaviť čaj, niekto šalát, či rybu. Iní nedajú dopustiť na obyčajnú citrónom ochutenú vodu. Zostavila som  pre Vás 5 najväčších účinkov tohto chutného ovocia.

  •  Citrón má detoxikačné účinky. Pomáha čistiť tráviaci trakt. Posilňuje naše srdca. Nízka hladina C vitamínu zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení. Podporuje tiež čistenie pečene a obličiek.
  • Udržiava zdravie v ústnej dutine. Osviežuje dych a funguje ako homeopatikum pri rôznych rôznych problémoch v ústnej dutine, napríklad lieči afty a zápaly.
  • Robí nás krásnymi. Udržiava žiarivú pleť, zdravú pokožku, pomáha pri zbavovaní pigmentových škvŕn, organizmus ho využíva pri tvorbe kolagénu.
  • Je plný vitamínov, minerálov a živín. Citróny sú bohaté na vitamíny C a B, fosfor, bielkoviny, horčík, vápnik, vlákninu, obsahujú prospešné flavonoidy.
  • Pomáhajú nám v domácnosti. Dajú sa využiť pri upratovaní domácnosti rôznymi spôsobmi a osviežujú svojou vôňou.
        Ako posilniť imunitu :
        zahlienený organizmus prečistí teplá citrónová šťava, Túto ziskáte upečením citrónov. Citrón položte na suchý plech a mierne narežte. Pečte pár minút         vo             vyhriatej rúre, kým sa uvoľní šťavu. Šťavu zrieďte troškou vody a pridajte med. Konzumujte po lyžičkách. Dodržiavajte pitný režím. Striedajte čistú         pitnú             vodu s bylinkovým čajom. Vhodná je šalvia, podbeľ, slez, materina dúška, tymián alebo skorocel.  Pitný režim nám pomôže vyplaviť z tela choroboplodné                     zárodky.