Čakanka
Nie je to burina, hoci rastie hocikde pri ceste. Máte pocit, že máte telo plné škodlivín, trápi vás mdlá pleť a trochu ste to prehnali s alkoholom? Je ideálny čas na popíjanie čakankového čaju.
Modrastú kyticu si z prechádzky môžete priniesť od júla do neskorej jesene. Trhajte najmä kvitnúcu vňať s kvetmi a prízemnými lístkami. Čakanku sušte vo vzdušnej miestnosti.
PO ALKOHOLOVEJ ŠNÚRE
Máte pocit, že ste to trochu prehnali s alkoholom? Je ideálny čas na detoxikačné popíjanie čakankového čaju.
Pripravte ho z dvoch čajových lyžičiek, ktoré zalejete tromi decilitrami vriacej vody. Odvar nechajte lúhovať dvadsať minút a pite trikrát denne.
ZMES NA ŽALÚDOK
Trápi vás chronický zápal žalúdočnej sliznice, lenivý žalúdok a nedostatok žalúdočných štiav? Pomôže vám špeciálna zmes zmiešaná z päťdesiatich gramov vňate čakanky a repíka, listov púpavy a aj skorocelu. Jednu polievkovú lyžicu byliniek zalejte tromi decilitrami vriacej vody a nechajte štvrťhodinu lúhovať. Čaj pite nesladený tri- až štyrikrát denne.
Keď do zmesi pridáte päťdesiat gramov nátržníka husieho, zvýšite jeho protizápalový účinok. Vtedy však čaj tri minúty povarte a nakoniec nechajte ešte polhodinu postáť.
HORKÝ ŠALÁT
Nazbieranú čakanku nemusíte len sušiť, z čerstvých lístkov si nakrájajte šalát. Keď k nim primiešate aj púpavové listy, spravíte pre seba maximum. V púpave je veľa horčín a fytoncídov, čo sú prirodzené antibiotiká. Obe rastlinky sú síce horkejšie, no oplatí sa premôcť. Nič vám lepšie nevzpruží žlčník a pečeň ako tento tandem. Púpavové listy prospievajú aj diabetikom.