Šípka - červený zázrak

04.01.2015 11:42

 

Plody ruže  šípovej -  šípky, majú mnoho benefitov,  o ktorých ste mnohí ani netušili. Odvar zo šípky dokáže organizmus naštartovať a posilniť. Dodá vám energiu, zvýši obranyschopnosť organizmu, zaženie únavu a považujeme ho za povzbudzujúci zázrak. 

Vzácne  sú aj kvety šípovej ruže,  už  v  starom Ríme odporučili učenci pridávať kvet ruže do šalátov,  aby sa vyliečili ťažké depresie.  Ak sušené kvety zalejeme primeraným množstvom horúcej vody a necháme zakryté postať 24 hodín,  potom nálev zmiešame s medom,  do ktorého ešte pridáme pupene kvetov a všetko spolu zahrejeme až nám med sčervená, získame produkt, ktorý zaháňa melanchóliu a flegmatizmus. Čaj z kvetov je dobrý na  kloktanie a pridávame ho do kúpeľa.

Šípky nám dodajú vitamín C, komplex vitamínov B  vitamín P

Nielen citrusové plody, ale aj šípky majú množstvo vitamínu C. Šípkový čaj je nápoj, ktorý nás ochráni pred nádchou, chrípkou a  pred baktériami a vírusmi.

Šípky sú prírodné antibiotikum

Antibakteriálne účinky šípky nás ochránia pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi. Sú požieračmi baktérii, pomáhajú pri hojení rán, zastavujú krvácanie (napr. ďasien a tiež pomáhajú pri bolestiach zubov ), čistia krv, majú protizápalové účinky a pomáhajú pri problémoch s kožou. Ničia  pôvodcov rôznych mikrobiálnych zápalov priedušiek

Šípky majú močopudné účinky

Ak si uvaríte šípkový odvar, zaručene svoje telo očistite od prebytočnej vody, pretože má močopudný účinok. Vhodné sú pri problémoch močových ciest a močového mechúra. Pomáha nám prečistiť sa a naštartovať spaľovanie. Pri problémoch obličiek fungujú stopercentne.  Ak vás trápi piesok či kamene v močových cestách, prípadne žlčníkové kamene, čaj zo šípky si s nimi zaručene poradí a to bezbolestne.

Čaj je vhodný aj proti detským hnačkám.

Šípky bojujú proti cholesterolu

Všetci oceníme účinky šípok pri znižovaní hladiny cholesterolu v tele a spomaľujú ukladanie artériosklerotických látok v cievach.

Príprava čaju

Najlepšie sa pripravuje vylúhovaním roztĺčených šípok za studena a krátkym povarením.

 

Ruže sprevádzajú ľudí už od nepamäti a boli kvetom bohyne lásky a krásy  Afrodity.